26 Şubat 2015

Çocuklar İçin Lezzetli Menüler (II): Balik Çorbası

Bouillabaisse - Fransız Usulü Balık Çorbası*

Hazırlık Süresi: 15 dakika
Pişirme Süresi: 20-30 dakika


Kızım 8. ayını doldurduğunda Londra'daki doktorumuz artık yemeklerde balık vermeye başlamamız gerektiğini söyledi. Evimizde sık sık balık yiyor olsak da, bir şekilde kızımıza nasıl balık yedireceğim konusunda çekincelerim vardı... Nedense basit bir balık çorbasının tadının sıkıcı olacagını ve kızımın sevmeyeceğini düşünüyordum. Hatta bu yüzden doktor balık vermeye başlayın dedikten sonra bile bir kaç hafta bir turlu elim gitmedi balık yapmaya. Nitekim kızım da ilk zamanlarda pişirdiğim balık çorbalarından pek de keyif almadı. Bir gün kitapları karıştırdığımda aşağıda yazdığım tarifi buldum ve denemeye karar verdim. Kızım ilk günden itibaren bu çorbanın tadını çok begendi. Zaman içinde sadece beyaz etli balık değil tadı ve aroması daha güçlü balıklarla da yapmaya başladım. Kızım her seferinde keyifle yemeğe devam etti.





Malzemeler (4 kişilik)

2  yemek kaşığı zeytinyağ
2 tane orta boy kuru soğan
1 ezilmiş sarımsak (isteğe bağlı)
6 tane domates soyulmuş ve küp şeklinde dogranmış (ben rondodan geçirip püre haline getirmeyi tercih ediyordum)
225 gr fileto halinde herhangi bir beyaz balık
2 tane defne yaprağı
1 tane kereviz sapı
1portakalın kabuğu
1 çay kaşığı safran yada bir kaç tel safran

1. Tencerede zeytinyağını orta ısıda kızdırın ve önceden doğramış olduğunuz soğanları çevirin. Soğanlar şeffaflaşmaya başladığında, yaklaşık 3 dakika sonra, sarmısağı ekleyin. 1 dakika daha çevirdikten sonra domatesleri de ekleyin.
2. Ardından kılçıklarının temizlendiğinden emin olduğunuz balığı, defne yapraklarını, kereviz sapını ve portakal kabuğunu ekleyin. Orta ısıda 5-10 dakika çevirin. Ardından 2 litre kaynamış su ekleyin. Safranı da ekledikten sonra 20 dakika kaynatın.
3. Defne yapraklarını, portakal kabuğunu ve kereviz sapını çıkartın. Çorbayı blenderdan geçirin.

İsterseniz, çorbayı bir kez de tel süzgecten geçirip içinde hiç kemik kalmadığından emin olablirsiniz. Ayrıca, Le Billon tarifteki soğanın çok önemli olduğunu, domateslerin asiditesini azalttığı için soğan kullanmamız gerektiğini belirtiyor tarifte! Her ne kadar domateslerin asiditesi azalsa da eğer bebeğinize ilk defa domates verecekseniz öncesinde doktorunuza sormanızda fayda olur.

Afiyet olsun!

*Bu tarif Karen Le Billon' un "French Kids Eat Everything" adli kitabindan alınmıştır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder