24 Temmuz 2015

Cocuklarimiz Icin Planli Ekstra Aktiviteler.....

Kizimiz onbes aylik oldugunda, O'nu esimle beraber haftada bir gun iki saatligine oturdugumuz bolgede bir oyun grubuna yazdirmaya karar verdik. Yurtdisinda yasadigimiz icin kizimiz kalabalik bir aile ortamindan uzakta buyuyor. Onun, kalabalik bir ortama girmek ve baska cocuklarla ayni ortamda bulunmaktan hoslanabilecegini dusunduk. Esim, isyerinde bir is arkadasina bu kararimizdan bahsettiginde, arkadasi esime uzaydan gelmis gibi bakmis ve 'Bir senedir hic oyun grubuna goturmediginize inanamiyorum, bu cocuk nasil sosyallesecek ki?" diye de eklemis. 

Dikkatlice hazirlanmis pazarlama taktikleri sayesinde biz anne ve babalar, erken cocukluk doneminde cocuklarimizin beyinlerini oyun gruplari, futbol kursu, piyano dersleri gibi planli ekstra aktivitelerle yeterince uyarmadigimiz takdirde ileride akademik olarak yeterli derecede basarili olmayacaklarina, iyi okullara giremeyeceklerine, sosyal anlamda geri kalacaklarina ve hayatta basarili olmayacaklarina inandiriliyoruz... Bir de bu pazarlama taktiklerinin yaninda, asiri rekabetci bazi anne ve babalarin cocuklarini gonderdikleri kurslari surekli olarak ovmeleri ve sizin bu kurslara goturmeyerek cocugunuzun geri kalmasina sebep oluyormus gibi hissetmenize yardimci olmalarini da eklersek tablo gunumuz anne babalari icin oldukca stresli bir hal aliyor.

Son yillarda biz anne ve babalar cocuklarimizi bir aktiviteden digerine gotururken hem kendi ozel hayatimizin dengesini kaybedebiliyor, hem de ailece beraber olmaya vakit ayiramamaya baslayabiliyoruz... Peki onca para, enerji ve zaman harcadigimiz bu aktiviteler soylendigi kadar faydali mi? Cocuklarimizi bu aktivitelere yazdirirken nelere dikkat etmeliyiz?




Arastirmalar, planli ve kuralli ekstra aktivitelerin bir noktaya kadar cocuklarimiz icin faydali oldugunu gosteriyor. Bu tarz aktivitelere duzenli olarak katilan cocuklarin, hic katilmayan cocuklardan akademik ve sosyal alanlarda daha ileride olduklarini gosteriyor. Kuralli ve planli aktiviteler, hem cocuklarimizin ileriki yasamlarinda hobi edinmelerine yardimci oluyor, hem de onlarin sosyal, duygusal ve beyin gelisimlerini destekliyor. Ancak, bilimsel sonuclar cocuklarin katildigi planli aktivitelerin sayisinin fazla olmasi halinde onlarin serbest oyun zamanindan caldigini ve bu durumun onlarin gelisimine ozellikle de beyin ve bilissel gelisimlerini sekteye ugrattigini belirtiyor.

Arastirmalar yaraticiliga dayali serbest oyun, rahatlamak, dinlenmek ve ailece beraber olmak icin ayrilan bos zamanlarin cocuklarimizin gelisimine ozellikle de beyin gelisimine cok faydasi oldugunu gosteriyor. Hatta; cocuklarimizin ileriki akademik basarilari ile erken cocukluk donemlerinde yaratici/serbest oyun icin ayrilan surenin, onlari kaydedecegimiz bir dans ya da tenis kursundan daha yuksek iliskisi oldugunu biliyor muydunuz?!?!

Gunumuz cocuklari, bizlerin cocukluk donemine gore cok daha yogun, cok daha stresli bir hayat surduruyor. Egitim sistemimizdeki karmasa, cocuklarimizin anaokulunda bile yogun bir mufredat gormelerine neden olurken, ilkokul cagindaki cocuklarin odev yuku bizlerin zamanina kiyasla cok daha agir olabiliyor... Bir de tum bunlarin ustune planli ve kuralli  aktiviteleri ekledigimizde acaba cocuklarimiza, dinlenmeleri, stres atmalari ve yaraticiliklarini kullanarak serbest oyun kurmalari ve oynamalari icin yeterince zaman veriyor muyuz? Iste bu soru, gunumuz anne babalarinin cocuklarinin haftalik programlarini duzenlerken kendilerine sormalari gereken bir soru...

Peki bu ekstra aktivitelere cocuklarimizi yazdirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Oncelikle haftalik aktivite sayisina dikkat etmemiz gerekir. Sekiz yasin altindaki cocuklarin haftada ikiden fazla ekstra aktiviteye katilmamasi - hele de tam zamanli bir ilkokul ya da anaokuluna gittikleri de dusunulurse - dogru olacaktir. Dokuz ile oniki yaslari arasinda aktivite sayisini uce ya da dorde cikartmanizda bir problem bulunmamaktadir. Ancak bu sayiya haftasonu aktiviteleri de dahildir. Ergenler ise haftada uc ile bes arasinda ekstra aktiviteyi kaldiracak guce sahiptirler.

Dikkate almamiz gereken bir diger nokta ise aktivite secimidir. Mumkun oldugunca aktiviteleri cocuklarimizin secmelerine destek olmaliyiz. Ancak, aktiviteleri onlarin secmesine izin vermemiz, aktiviteleri istedikleri anda birakabilecekleri anlamina gelmemelidir. Bu konuyu onlara net bir bicimde aciklamamiz ve katildiklari aktiviteden hoslanmadiklari takdirde donem sonuna kadar devam etmeleri gerektigini, donem bitince baska bir aktivite secebileceklerini onlara aciklamamiz faydali olacaktir. 

Bu noktada yasca daha kucuk cocuklari olan anne ve babalarin cocuklarinin da fikirlerini almalari ancak aktivite secimini daha cok kendi gozlemlerine dayandirmalari daha faydali olacaktir... Cocugunuz size az cok neyle ilgilendigini belli edecektir... Bazen ise, siz bir aktiviteyi sectiginizde cocugunuzun sevinci ve ilgisi o aktiviteye bir sonraki donemde de devam etmeniz gerektigini gosterecektir...

Gelelim, rahatlama ve serbest oyun surelerine... Erken cocukluk doneminde, en az iki; okul sonrasi aksamustu ve haftasonunda bir tam gun hic bir aktivite planlanmamasi faydali olacaktir.... Bu surelerin sadece serbest oyun, aile ve arkadaslarla gecirilecek zamanlar olmasi onemlidir. Yasitlariyla planlanmis 'playdate'ler, parka gitmek, ailece evde ya da disarida zaman gecirmek gibi...

Cocuklarimizin beyinlerini gelistirmek, bilissel gelisimlerini desteklemek icin sadece kuralli ve planli aktivitelerin sundugu uyaranlara guvenmek yanlis olur.... Market alisverisi yaparken cocugunuzun sebze ve meyvelere dokunmasi, koklamasi; parkta dolasirken ya da restoranda otururken yediginiz ya da gordugunuz seyleri konusmak, sorular sorup onlarin cevap vermelerini; gordukleri, kokladiklari, tattiklari ve dokunduklari seyler uzerine dusunmelerini saglamak; ailece gezdiginiz bir sergi ile ilgili onlarin goruslerini almak... Tum bunlar, cocuklarimiza yeni deneyimler yasatarak; farkindaliklarini arttirarak onlarin beyin gelisimlerini destekleyecektir.... Boylece, bir tasla iki kus vurarak, hem ailece kaliteli zaman gecirecek hem de cocuklarimiza bilimsel arastirmalarin belirttigi gibi kaliteli uyaranlar sunabilecegiz...

Kolay Gelsin...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder