06 Şubat 2015

Cocuklar icin Lezzetli Menüler

Bu blogda yazdığım ilk yazının baslığı "Yemek Seçen Çocuklar"di. Yazımda çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi nasıl öğretebileceğimize dair ipuçları vermeye çalışmıştım. O ipuçlarından iki tanesi de sunlardi:

-Anne ve baba olarak birinci amacimiz cocuklarimizin zengin bir damak zevki olusturmalarina yardimci olmak; onlari bu konuda egitmektir.
-Cocuklar bir yasindan itibaren anne ve babalarinin yedikleri yemegi yemelidir.


Kendi kizim kati gidaya gectigi zaman doktorumuzun soyledigi sebze corbalariyla baslamistik. Ancak bir sure sonra onun icin hazirladigim sebze ve meyve purelerinden ben bile sıkılmaya baslamistim. Degisik sebze ve meyveleri yemesini, farklı tadlar denemesini istiyordum. Ancak ilk defa anne oldugum icin neyi hangi ayda verebilecegim, ne tarz sebzelerin hangi yas cocuklari icin uygun olduklarina dair bilgim yok denecek kadar azdi. Bu sebeple zaman icinde cocuklar icin yazilmis yemek kitaplari toplamaya basladim. Kizim bir yasina gelene kadar bu tarifleri kullandim, ancak bazi kitaplarda bir yas sonrasi cocuklar icin aileleriyle beraber yiyebilecekleri tarifler de vardi. Bu tarifler bana cok ilginc geldi, cunku her tarif, icinde degisik baharat ve otlar iceriyordu. Bu sayede kizim da zamanla yemek konusunda nispeten acik fikirli bir cocuk oldu...

Yemek secen cocuklarla ugrasmanin ne kadar zor ve stresli oldugunu bu sorunu yasayan anneler cok iyi bilir... Umuyorum ki daha evvelki yazimda paylastigim ipuclari isinize yariyordur... Ancak unutmamamiz gereken, bu surecin uzun soluklu oldugu ve asla umutsuzluga kapilip vazgecmememiz gerektigidir. Iste bu noktada, belki sizlere de yardimi dokunur diye, zaman zaman bu blogda kendi kizim icin pisirdigim ve ailece yedigimiz bazi yemek tariflerini paylasmak istiyorum... Burada paylasacagim tariflerin hepsi yarim saat icinde hazirlanan pratik yemeklerdir. Umuyorum bu tarifler sizlerin de isine yarar...






Kuru Kayisili Kuzu Guvec* 

Hazirlik suresi: 10 dakika
Pisirme Suresi: 30 dakika

Malzemeler (4 tane 120' ser gramlik porsiyon icin)

250 gr havuc
125 gr kabak
200 gr domates
100 gr kemiksiz kuzu eti (kasaptan eti sotelik hazirlamasini isteyin)
1 yemek kasigi zeytinyagı
1/2 cay kasigi toz zencegil
1/2 cay kasigi yenibahar
10 adet kuru kayisi
tuz

1. Havuc ve kabaklarin uc kisimlarini kesip uzerlerini kaziyarak temizleyin ve dilimleyin.
2. Tencerede zeytinyagini kizdirin ve sotelik dogranmis olan kuzu etinizi yagda her tarafi kizaracak sekilde cevirin. Tuz ve diger baharatlari ekleyin, bir dakika daha cevirin.
3. Hazirladiginiz kabak ve havuc dilimlerini, soydugunuz ve dorde boldugunuz domatesleri tencereye ekleyin. 5 adet kuru kayisiyi da ekleyin. Tencerenin yarisina kadar kaynar su ilave edin. 20 dakika orta ateste pisirin.
4. Kalan kayisilari da ekleyin ve 10 dakika daha pisirin.

Baharatli Elma Tatlisi** 

Hazirlik suresi: 10 - 15 dakika
Pisirme suresi: 25 dakika

Malzemeler (Dort kisilik)

4 elma
4 yemek kasigi toz seker
4 yemek kasigi tereyag
Isterseniz: 1 cay kasigi tarcin

1. Firini 180 dereceye ayarlayin.
2. Elmalari iyice yikayin, kabuklarinda catalla delikler acin ve cekirdekli kisimlarini dolma oyacagi ile oyarak cikarin.
3. Firin kabinizin dibini kaplayacak kadar su koyun.
4. Elmalari firin kabina yerlestirip her elmanin ic kisimini birer yemek kasigi seker ve tereyagi ile doldurun. Isterseniz tarcin da ekleyin.
5. 25 dakika yada istediginiz yumusakliga ulasincaya kadar pisirin.

Afiyet olsun! 

* Bu tarif Jenny Carenco' nun "Bebe Gourmet" adli kitabindan alinmistir.
** Bu tarif Karen Le Billon' un "French Kids Eat Everything" adli kitabindan alinmistir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder