31 Ekim 2014

Kurabiye Testi: Diger Adiyla Marshmallow Test ...

Cocugunuzun yaninda bir arkadasinizla sohbetiniz kesilmeden en son ne zaman bir kahve icebildiniz?
Cocugunuz aksam yemeginden hemen evvel cikolata istediginde, hayir dediginiz icin histeri krizine girmeye ve tantrum atmaya basliyor mu?
Cocugunuz bir sey istediginde bunun hemen yapilmasini mi bekliyor? Yapilmadiginda krize giriyor mu?

24 Ekim 2014

Yemek Secen Cocuklar

Ufakliginiz su ana kadar onune koydugunuz her turlu sebze puresini, meyveyi ve yemegi yiyordu. Arkadaslariniz icin cocuklarinin yemek saatleri sinir harbi icinde gecerken, sizin ufakliginiz hazirladiginiz her yemegi keyifle yiyordu. Ama o da ne? Bir anda dun yedigi yemege burun kivirmaya basladi. Artik cocugunuzun yemekleri makarna, pilav, ekmek ve patates etrafinda donmeye basladi...

"Bu yemek yesil!"
"Bu cok yumusak!"
"Yemekte baska ne var?" 

Tanidik geldi mi? Oncelikle derin nefes almakta fayda var. Bunu yasayan tek siz degilsiniz... (Ustune ustluk bazi anne ve babalar sizin simdi yasamaya basladiginiz bu sinir harbini kati gidaya gectikleri andan beri yasiyorlar!).

16 Ekim 2014

Baslarken....

Hayatinin son 10 senesini cocuk psikolojisine ve gelisimine adamis bir insan, doktorasini tamamladiktan hemen sonra anne olursa ne olur? Tum bilgiler henuz unutulmamis, tozlu raflara kaldirilmamisken, tezim piril piril dururken hayatimin en buyuk sinavina hazir miydim? 

Bebek bekledigimizi ogrendigimiz ve sonrasinda ufakligimizi hastaneden eve getirdigimiz andan itibaren herkesin surekli soyledigi bir sey vardi. "Sen zaten herseyi biliyorsun". Ama anne olmadan anneligi bilebilir misiniz? 

Bu blog, bir cocuk psikologunun anne olmasi ve bunca yil calistigi, tartistigi bilgileri kendi cocugu uzerinden tekrar gozden gecirmesi ve sorgulamasiyla dogdu. Bu benim hikayem, bildiklerimi yasadiklarimla harmanlamaya calismamin oykusu...