29 Kasım 2014

Sağlıklı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin....(I)

Anne ve baba olarak hepimizin en önemli amacı çocuklarımızı sağlıklı ve mutlu çocuklar olarak yetiştirmektir. Sağlık kısmı işin nispeten kolay kısmı sayılabilir. Sağlık, tanımı net ve açık bir kavramdır peki ya mutluluk? Mutlu bir çocuk yetiştirmek?

Bu konu hakkında konuşurken dikkate almamız, gözden geçirmemiz ve farkında olmamız gereken pek çok madde var. Tüm bu maddeleri tek bir yazıda birleştirmek bu konuyu hafife almak olacaktır. O yüzden bu gün bir noktaya odaklanacağız: pasif ebeveynlik sendromu.

21 Kasım 2014

Çocukların Öfke Nöbetleri ile Nasıl Baş Ederiz? (Tantrums)

Çocuklar bir yaşlarını doldurduktan kısa bir süre sonra öfke nöbetlerine tutulmaya başlarlar. Bazen hiç bir sebep yokken bu krizlere girerken bazen de çok basit bir nedenle öfke nöbetlerine tutulabilirler. Birdenbire patlak veren bu nöbetler, başta biz anne ve babaları hazırlıksız yakalar. Üstelik, bu nöbetlerin şiddeti hiç beklemediğimiz kadar güçlü olabilir. Her ne kadar bu nöbetler can sıkıcı ve pek çok zaman anne ve baba için yıpratıcı da olsa, çocuklarımızın gelişimi için büyük bir önem taşır. Doğru idare edildiklerinde bu öfke krizleri bir süre sonra tarihe karışır ve çocuklarımız da gelişim süreçlerinde önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmış olur, hüsran ve hayal kırıklığı ile baş edebilme becerisini öğrenmiş olurlar.

Krizler genel olarak 12-18 ay arasında özellikle de 15. ayda başlar. En ufak bir olay bile çocuğunuzun öfke nöbetine girmesine, sanki dünya başına yıkılmış gibi tepkiler vermesine sebep olabilir. Alışveris merkezinde onun istediği sokağa girmemeniz, en ufak bir talebine bile hayır demeniz...

Peki bu durumda ne yapmalıyız?

14 Kasım 2014

Egitim mi Disiplin mi?

Yeni bir ise girdiginizde size kontratinizla birlikte bir de is tanimi ve icerigiyle ilgili belge verirler. Burda yeni rolunuzun amaci, kapsadigi yukumlulukler ve gorevler maddeler halinde olabildigince acik ve net bir bicimde belirtilir. Kafanizda yeni rolunuzle ilgili soru isaretleri cok azdir. Bu sorular da ise basladiktan sonra yavas yavas azalir ve yeni rolunuze alisirsiniz. Peki ya annelik?

Kimse size icinde gorevinizin ve sorumluluklarinizin tanimlarini yapan bir belge sunmaz. Hamileyken okudugunuz kitaplar da size belli bir miktarda bilgi verir ancak yine de kafanizdaki soru isaretleri hic bitmez. Kimse sizi dogumdan sonra bebeginizi eve getirdiginiz andan itibaren yasayacaklariniza hazirlamamistir, hazirlayamaz da! Oyleyse, sizce annelik rolunun gorev taniminda neler var?