24 Temmuz 2015

Cocuklarimiz Icin Planli Ekstra Aktiviteler.....

Kizimiz onbes aylik oldugunda, O'nu esimle beraber haftada bir gun iki saatligine oturdugumuz bolgede bir oyun grubuna yazdirmaya karar verdik. Yurtdisinda yasadigimiz icin kizimiz kalabalik bir aile ortamindan uzakta buyuyor. Onun, kalabalik bir ortama girmek ve baska cocuklarla ayni ortamda bulunmaktan hoslanabilecegini dusunduk. Esim, isyerinde bir is arkadasina bu kararimizdan bahsettiginde, arkadasi esime uzaydan gelmis gibi bakmis ve 'Bir senedir hic oyun grubuna goturmediginize inanamiyorum, bu cocuk nasil sosyallesecek ki?" diye de eklemis. 

Dikkatlice hazirlanmis pazarlama taktikleri sayesinde biz anne ve babalar, erken cocukluk doneminde cocuklarimizin beyinlerini oyun gruplari, futbol kursu, piyano dersleri gibi planli ekstra aktivitelerle yeterince uyarmadigimiz takdirde ileride akademik olarak yeterli derecede basarili olmayacaklarina, iyi okullara giremeyeceklerine, sosyal anlamda geri kalacaklarina ve hayatta basarili olmayacaklarina inandiriliyoruz... Bir de bu pazarlama taktiklerinin yaninda, asiri rekabetci bazi anne ve babalarin cocuklarini gonderdikleri kurslari surekli olarak ovmeleri ve sizin bu kurslara goturmeyerek cocugunuzun geri kalmasina sebep oluyormus gibi hissetmenize yardimci olmalarini da eklersek tablo gunumuz anne babalari icin oldukca stresli bir hal aliyor.

Son yillarda biz anne ve babalar cocuklarimizi bir aktiviteden digerine gotururken hem kendi ozel hayatimizin dengesini kaybedebiliyor, hem de ailece beraber olmaya vakit ayiramamaya baslayabiliyoruz... Peki onca para, enerji ve zaman harcadigimiz bu aktiviteler soylendigi kadar faydali mi? Cocuklarimizi bu aktivitelere yazdirirken nelere dikkat etmeliyiz?