27 Mart 2015

Sorumluluk Sahibi Çocuklar Yetiştirmek İçin...

Daha evvelki yazılarda çocuklarımızın bilişsel gelişimini desteklemek, kendine güven ve sorumluluk duygusu aşılamak için ev işlerine yardım etmenin önemli olduğundan kısaca bahsetmiştik*. Bu haftaki yazımda bu konuyu ev içi sorumluluklar çerçevesinde (yaşça daha büyük çocuklar için) ele almak istiyorum...

Çocuklarımız kaç yaştan itibaren ev işlerinde sorumluluk almaya başlayabilirler? Hangi işler onların yaş ve becerilerine uygun olur? Sorumluluklarını yerine getirmek istemediklerinde nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Öncelikle, burada bir kez daha altını çizmek istiyorum, çocuklarımızın ev işlerine yardımcı olmaları ve ev ile ilgili konularda sorumluluk üstlenmelerinin faydaları sınırsızdır: ev işlerine düzenli olarak yardımcı olan çocukların sorumluluk alma becerileri, aidiyet duyguları ve karar verme becerileri gelişir. Sorumluluklarını yerine getirdikçe kendilerine güvenleri artar ve bağımsızlık kazanırlar. Bu sebeple, biz anne ve babalar elimizdeki bu önemli ve faydalı aracı mutlaka kullanmalıyız... Ancak nasıl, ne zaman ve nerede kullanabiliriz?


12 Mart 2015

Çocuklarımızı Eğitirken Demokratik Bir Tutum Sergilemek...

Daha evvelki yazilarimda, ebeveynler olarak bizlerin öncelikli görevinin çocuklarımızı eğitmek ve gerçek yaşama hazırlamak olduğundan bahsetmistim.

Peki çocuklarımızı gerçek yaşama nasıl hazırlayabiliriz?